0332 433 000

Alimente bune vs dăunătoare pentru dantura noastră!!!

Alimente bune vs dăunătoare pentru dantura noastră!!!

Doar o igienă corespunzătoare ( spălat pe dinți de minim două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură), nu este întotdeauna singurul lucru care asigură sănătatea dinților noștri.

Anumite alimente pe care le consumăm au un impact enorm asupra danturii, unele fiind benefice (previn cariile și placa dentară) în timp ce altele sunt un adevărat inamic pentru dinții noștri.

Alimente ce ajută la menținerea unei danturi sănătoase:

 • Laptele şi ouăle: Laptele este un produs bogat în calciu, iar calciul este extrem de benefic pentru smalţul dinţilor. Produsele lactate şi gălbenuşul de ou reprezintă o sursă bogată de calciu şi vitamina D.
 • Brânzeturile şi iaurtul: Brânza degresată, laptele, iaurtul (fără zahăr adăugat) sunt alimente clasice bogate în calciu. Deasemenea, brânzeturile consumate la sfârșitul mesei creează un pH basic în mediul bucal, pH care nu este propice dezvoltării bacteriene.
 • Carnea și peștele: Carnea și pestele sunt bogate în fosfor, un alt mineral important care protejează smalţul dinţilor.
 • Broccoli şi alte legume cu frunze verzi: Broccoli, spanacul, varza dar şi alte legume cu frunze verzi sunt o sursă vegetală perfectă pentru aceste minerale.
 • Merele: Merele şi alte fructe bogate în fibre ajută foarte mult în autocurăţirea dentară şi împrospătează respiraţia.

Alimente dăunătoare pentru dinţii nostri:

 • Lămâi, portocale şi grapefrut: Acizii puternici sunt cauza principală a eroziunii smalţului şi a cariilor dentare. În general, dacă un aliment pătează dinţii, înseamnă că este foarte acid (vinul roşu, de exemplu). Citricele au un conţinut ridicat de acizi ce atacă smalţul dentar. Nu trebuie să ne spălăm pe dinţi imediat după ce am consumat lămâi sau portocale, substanţele din pasta de dinţi pot reacţiona cu acizii din fructe.
 • Murăturile: Combinaţia dintre oţet şi zahăr reprezintă reţeta perfectă pentru afectarea smalţului dentar.
 • Cafeaua: Acizii tanici din cafea (şi din anumite ceaiuri) atacă smalţul dentar şi pătează dinţii.
 • Vinul roşu: Majoritatea studiilor arată că un pahar de vin roşu pe zi este benefic pentru sănătatea inimii şi scade nivelul colesterolului. Cu toate acestea, vinul roşu, dar şi cel alb au pigmenţi foarte puternici ce iţi vor păta cu siguranţă dinţii şi vor afecta sănătatea danturii tale.
 • Roşiile: Motivul principal pentru care roșiile sunt dăunătoare danturii este nivelul lor ridicat de aciditate. Mediul acid este propice pentru acțiunea bacteriană.
 • Sucurile carbogazoase: Bogate în zahăr, sucurile carbogazoase sunt extrem de acide şi erodează dinţii chiar şi atunci când sunt băute în cantităţi mici.
 • Dulciurile: Zahărul din dulciuri duce la apariţia cariilor şi transformă dinţii în spaţii perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Acadelele, jeleurile şi caramelele sunt printre alimentele pe care trebuie să le elimini dacă vrei să ai o dantură sănătoasă.