0332 433 000

Ce înseamnă un dinte devitalizat și ce anume trebuie să știm?

Ce înseamnă un dinte devitalizat și ce anume trebuie să știm?Una din întrebările constante, cu care ne lovim aproape zilnic, este legată de dinții devitalizați. ”De ce trebuie să îmbrac un dinte devitalizat? Nu-l putem putem plomba?”

Să înțelegem ce înseamnă un dinte devitalizat: dintele a cărui pulpa (nerv) a fost afectat de caria dentară trebuie îndepărtat prin tratamentul de canal. Tocmai prin îndepărtarea nervului dintele a rămas “fără viață”, astfel nu mai pot apărea dureri la nivelul acelui dinte, dar acesta devine casant , în timp putând apărea fisuri sau fracturi.

Sunt diverse motive pentru care se recomandă aplicarea coronițelor pe dinții devitalizați, dar trebuie să ținem cont de anumite aspecte:

  • atunci când dintele se află mai în spate pe arcadă este obligatoriu să fie îmbrăcat pentru că în această zonă forţa masticatorie este foarte mare şi toate acestea fac că riscul de fractură să crească foarte mult. Fractura nu se poate anticipa şi dacă se petrece la rădăcină, din păcate dintele va fi pierdut şi va avea indicaţie de extracţie.
  • dacă este un dinte din zona frontală (din faţă), incisivi – canini, e bine să ştiţi că-l puteţi întări cu un pivot de fibră de sticlă şi se poate păstra aşa, cu menţiunea că din punct de vedere estetic nu va fi satisfăcător pentru că îşi va schimba culoarea în timp. Pivotul de fibră de sticlă poate fi folosit dacă distrucția dintelui permite acest lucru pentru că de cele mai multe ori când unui dinte ajunge să i se scoată nervul, deja el a pierdut destul ţesut dentar.
  • cei mai mulţi dintre noi nu avem o muşcătură perfectă, ceea ce duce la o distribuire incorectă a forţelor masticatorii şi de aici încă un motiv pentru îmbrăcarea dinţilor devitali.

Cu aceste informaţii pacienţii pot lua decizia corectă în funcţie de ceea ce îşi doresc: viaţa mai lungă a dinţilor, estetică, protejarea lor şi a dinţilor vecini sau pot lăsa dinţii în voia sorţii.