0332 433 000

Limba geografică

Limba geografică este o condiție des întâlnită, cu un aspect caracteristic. Apar pe limbă arii cu contur neregulat, cu aspectul unei hărți. Sunt de obicei linii albe neregulate și arii roșiatice.

Pacienții pot uneori observa, la interval de săptămâni sau luni, că aceste contururi se schimbă. Aceasta se numeste Erythema Migrans, denumire în latină care semnifică poziția schimbătoare a ariilor.

Cauza este încă necunoscută. Porțiuni de pe limbă se descuamează mai ușor și lasă în urmă arii roșiatice, la fel ca o zgârietură pe piele, iar în alte zone celulele de pe suprafața limbii nu se exfoliază și au aspectul albicios, la fel ca o piele îngroșată.

Portiunile roșii, deoarece au o mucoasă foarte fină se pot infecta și pot deveni dureroase.

Limba geografică poate apare la toate vârstele. Nu este o boală contagioasă, dar poate fi o condiție moștenită.

Alimentele condimentate sau citricele pot exacerba simptomele dureroase.

Din păcate, nu există tratament pentru aceasta afecțiune. Ea trebuie diagnosticată de către un specialist și trebuie excluse alte cauze generale sau infecții locale cu candida albicans. Această condiție nu are potențial de transformare malignă și va trebui ca pacienții să învețe să trăiască cu ea. Va trebui să identificați care alimente agravează simptomele și să le evitați.