0332 433 000

Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este o durere localizată la față, extrem de severă, care tinde să apară și să dispară neprovocată, în crize. Durerea este adesea descrisă ca un șoc electric foarte sever. Fiecare șoc durează câteva secunde, dar pot fi mai multe, repetate în serii succesive, care pot dura până la câteva minute.

Între crize pot fi perioade de luni sau chiar ani fără nici un fel de simptome. O criză dureroasă poate fi adesea declanșată de o simplă atingere a feței.

Nervul trigemen are 3 ramuri:

  • ramura superioară (Oftalmic) care se situează în jurul ochiului, frunții și în partea superioară a scalpului.
  • ramura mijlocie (Maxilară) care se situează la nivelul obrazului, maxilarului superior, dinților, gingiilor și în partea exterioară a nasului.
  • ramura inferioară (Mandibulară) care se situează la nivelul mandibulei, dinților inferiori și gingiilor.

Nevralgia poate apare pe oricare din aceste ramuri.

Este raportat că această afecțiune este mai des întâlnită la femei decât la bărbați cu vârste de peste 50 ani, dar sunt cazuri raportate și în rândul tinerilor și foarte rar la copii.

Care este cauza nevralgiei de trigemen?

Nevralgia de trigemen se datorează alterării tecii protectoare a nervului, adesea ca o consecință a presiunii exercitate pe nerv a unui vas de sânge din vecinătate. Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este o investigație obligatorie pentru a elimina alte cauze ale nevralgiei de trigemen. Această alterare a învelișului nervului cauzează o funcționare defectuasă a acelui nerv care trimite semnale dureroase intense către creier.

Analgezicele obișnuite de tipul Ibuprofen sau paracetamol, chiar și în doze mari, nu au efect în combaterea durerii.

Posibilitățile de tratament sunt variate, atât medicamentoase cât și chirurgicale, cu rezultate satisfăcătoare.