0332 433 000

Otoplastia

Otoplastia sau „pinnaplasty” este o operație care se face de obicei pentru corectarea urechilor proeminente și a le aduce mai aproape de partea laterală a capului , dar poate fi de asemenea folosită pentru a corecta urechile prea mari.

Unii copii se nasc cu urechile proeminente,  dar este posibil ca, în primele luni de viață să se utilizeze o atelă, care ar putea ajuta la reșaparea formei urechii, evitându-se astfel intervențiile chirurgicale ulterioare. Aceasta atelă poate corecta deformări simple și readuce înapoi urechile proeminente într-un interval de 2 săptămâni. Aceste atele sunt proiectate și realizate special pentru a corecta problema datorită faptului că urechea unui copil este extrem de moale și ușor de modelat.

Atelele sunt montate pe ureche și fixate prin fâșii înguste de bandă. Apoi întreaga ureche este lipită pe partea laterală a capului folosind o bandă largă . Presiunea de la atelă pe cartilajul urechii restabilește tendința de a iesi în afară , menținând totodată contururile proprii ale restului urechii.

Operația de otoplastie se efectuează la copii după vârsta de șase ani sau la persoanele adulte. După vârsta de 6 ani urechile sunt aproape pe deplin dezvoltate și cartilajul relativ ușor de remodelat . Urechile proeminente pot constitui o problemă socială pentru copilul școlar.

Ce implică operația?

La consultația inițială , chirurgul va evalua urechile și va stabili ceea ce este necesar pentru a ajunge la forma dorită . Există mai multe tehnici care pot fi utilizate pentru a remodela urechile proeminente.

O tehnică folosită deseori implică îndepărtarea unei mici elipse de piele din spatele urechii pentru a expune cartilajul urechii și apoi chirurgul poate remodela
cartilajul creându-se astfel un aspect natural și o poziție normală în raport cu capul.

Otoplastia durează de obicei între una și două ore, cu toate că procedurile mai complicate pot dura mai mult.

În cazul pacienților adulți, operația se efectuează sub anestezie locală.

După operație, capul va fi înfășurat într-un bandaj care se va păstra timp de 7 zile. După această perioadă se vor îndepărta și firele de sutură. Acest bandaj ajută la o vindecare favorabilă. Postoperator, durerea se remite cu administrarea de calmante uzuale.