0332 433 000

Sforăitul și apneea de somn

Sforăitul este frecvent atât în rândul bărbaților cât și al femeilor. Această condiție devine mai frecventă o dată cu înaintarea în vârstă și devine o problemă pentru subiecții supraponderali. Pentru marea majoritate a persoanelor care sforăie, aceasta nu constituie o problemă medicală și sforăitul este o simplă chestiune socială, în special pentru partener. Cu toate acestea, sforăitul vă poate afecta ulterior starea de sănătate și relația conjugală.

În ultimii ani, s-a demonstrat faptul că la una din cinci persoane care sforăie se asociază episoade de pauza în respirație. Aceasta condiție se numește apnee de somn.

Somnul are diferite nivele, de la somn profund la somn superficial. În somnul profund (care este cel mai odihnitor), progresiv, respirația poate fi obstruată la nivelul căilor aeriene superioare și asta duce la apneea de somn. Când intervine acest fenomen, nivelul de oxigen al organismului scade și consecutiv creierul nu este suficient oxigenat, lucru care duce la revenirea într-o fază de somn mai superficială, sau chiar subiectul se trezește. Ciclul se repetă și somnul devine neodihnitor. Acest fenomen este inconștient pentru pacient, se poate repeta chiar de câteva sute de ori pe noapte și poate constitui principala cauză a oboselii cronice.

Tratamentul Apneei Obstructive de Somn

Scopul tratamentului este de a împiedica obstrucția căilor aeriene.

Este foarte important de știut că stilul de viață are o mare influență asupra acestei condiții. Greutatea în exces, fumatul și consumul de alcool sunt principalii factori
etiologici ai apneei de somn.

Când apneea de somn este diagnosticată, un consult ORL se impune pentru depistarea eventualelor obstacole nazale (e.g: deviațiile de sept), amigdale mărite, sau un văl palatin lung care poate vibra în timpul somnului.

Când condițiile de mai sus au fost excluse, sforăitul se datorează faptului că în timpul somnului, musculatura relaxându-se, mandibula și limba “cad” înspre spatele gâtului (în special când pacientul doarme cu fața în sus). Astfel se obstruează căile aeriene. Cu trecerea timpului și creșterea depozitelor adipoase, aceasta condiție se agravează.

Dispozitivele anti-sforăit sunt dispozitive care pastreaza mandibula intr-o pozitie normala. Ele vor fi realizate individualizat și vor fi purtate în timpul nopții. Acestea vor menține mandibula într-o poziție corectă și căile aeriene libere.