0332 433 000

Sindromul de gură uscată

Sindromul de gură uscată este descris ca o senzație de uscăciune și arsură a mucoasei bucale. Saliva este lubrefiantul indispensabil al mucoasei orale, ea conține enzime care ajută la dizolvarea alimentelor și la înghițit. De asemenea acționează ca un agent de curățare pentru dinți, luptând împotriva apariției cariilor.

Sidromul de gură uscată sau “xerostomia” este o condiție care afectează fluxul normal al salivei și duce la senzația de uscăciune a cavității orale.

Unii pacienți acuză senzația de uscăciune a gurii prin faptul că saliva devine mai groasă și lipicioasă, făcând dificil vorbitul și înghițitul. Alți pacienți acuză o senzație de iritație și usturime a mucoasei, iar senzația gustativă este diminuată. Deasemenea pacienții cu salivă puțină pot dezvolta afecțiuni gingivale, numeroase carii și o respirație urât mirositoare.

Cauzele care duc la această afecțiune sunt numeroase, inclusiv o dată cu înaintarea în vârstă, fluxul salivar poate scădea. Destul de des, anumite medicamente pot induce o secreție salivară scăzută. În unele cazuri, această condiție este rezultată dintr-o afecțiune medicală cum ar fi: diabet, lupus sau Sindrom Sjogren.  Lipsa anumitor electroliți sau vitamine din sânge poate afecta secreția glandelor salivare.

O altă cauză poate fi dezechilibrul hormonal în jurul vârstei menopauzei. Stresul, anxietatea sau depresia sunt de asemenea cauze directe ce influențează homeostazia cavității orale.

Tratamentul constă în primul rand in identificarea și tratarea afecțiunilor medicale care duc la această condiție. Prescrierea de medicamente pentru stimularea secretiei salivare este urmatorul pas in tratamentul sindromului de gura uscata.

Uneori, pacienții se îngrijorează că ar putea avea cancer al cavității orale . Acest lucru reprezintă o anxietate
comună a persoanelor cu dry mouth. Medicul va efectua un consult amănunțit și de cele mai multe ori diagnosticul de cancer va fi infirmat.