0332 433 000

Cum tratăm hematomul subungheal?

Cum tratăm hematomul subungheal?

Un traumatism, uneori minor, poate produce o acumulare de sânge – hematom – sub unghia oricărui deget de la mână.

Leziunea nu este periculoasă dar este foarte dureroasă în primele ore și în plus se poate infecta în timp, dând naștere unui panarițiu. Pentru aceste motive, este bine ca hematomul să fie evacuat cât mai precoce.

Tratează hematomul subungheal în 4 pași simpli

  1. Este necesară o clemă de prins foi de hârtie care se îndreaptă parțial, obținând  un fragment rectiliniu cu unul din capete rămas îndoit, folosit la manipulare.
  2. Capătul distal se înroșește la flacără (vată îmbibată în alcool, gaz) și după aseptizare se aplică perpendicular pe suprafața unghiei în zona corespunzătoare centrului hematomului.
  3. Se exercită o ușoară presiune și țesutul cornos al unghiei se topește sub influența căldurii; se evită penetrarea profundă și lezarea patului ungheal. Odată unghia perforată, sângele acumulat sub tensiune se va evacua spontan și durerea dispare instantaneu.
  4. Perforația se protejează cu o cremă cu antibiotic și pansament steril. Drenajul este inițial hematic, devine sero-hematic în scurt timp, apoi seros și în cele din urmă încetează. Când drenajul a dispărut, se renunță la pansamente.